Teema- ja tyylivinkkejä

Tässä hieman viitteellisiä ideoita eri aikakausille. Järjestäessäsi juhlia kannattaa perehtyä vaikka kirjojen ja videoiden avulla ajan henkeen. Mikäli itse olet ollut tai järjestänyt jotain juhlaa, josta sinulle on jäänyt mieleen jokin hyvä yksityiskohta, otamme mielellämme tietoja vastaan jaettavaksi eteenpäin.

Tietoja juhlasta/tilaisuudesta:
Hahmo/idea:...
Tilaisuus:.. (naamiaiset/polttarit/ym.):... ulkona/sisällä:...
Tietoja itsestä:
Nainen/mies:... pituus:.. vaatekoko:...
Luonnekuva:... ujo/rohkea:... kädentaitoinen/tumpelo:...

Käsittelemme kaikki tietosi luottamuksellisesti emmekä luovuta mitään tietojasi minkäänlaisiin mainos- tai muihin tarkoituksiin.

 

HISTORIALLISET JA ERI AIKAKAUSIEN JUHLAT

HISTORIALLISET JUHLAT ovat hyvin sidottuja valitsemaasi aikakauteen, joten tästä aiheesta suosittelemme, että etsit netistä aikakauttasi koskevia tietoja. Hyviä linkkejä löytyy hakusanojen muoti + historia avulla.

Tärkeintä on ehkä eläytyä rooliin. Hyvä keino on etsiä joku tunnettu hahmo ja käyttäytyä sen mukaisesti.Antiikin ja Rooman vallan asut ja puvut

 

ANTIIKKI / ROOMAN VALLAN AIKA

Toogajuhlat
Filosofista keskustelua, kreikkalaisia jumalia, amforallinen viiniä, viinirypäleitä. Orjia ja orjattaria. Huonekaluina paljon patjoja joissa maata, laakeriseppele päähän ja orgiat pystyyn. (Sana muuten tarkoittaa hurjia juominkeja Dionysoksen kunniaksi.)

Jos juhlasi ovat enemmän Rooman vallan aikana voit edelleen viettää orgioita, vaikkapa uima-altaassa, roolihahmoihin saat tietysti Caesarin, mutta myös Antonius, Kleopatra ja kumppanit ovat käypiä hahmoja. Tähän aiheeseen voi toki ympätä myös Asterixin ja Obelixin gallialaisen kylän kaikkine tapoineen, tarjoile taikajuoma padasta, järjestä tanssijattaria viihdyttämään yleisöä, ja jos kenties osaat soittaa harppua, on se toki plussaa.
Hiidenkivenkantokilpailut?
Muista myös mahdollisina hahmoina merirosvot, pyövelit, orjakauppiaat jne.

Keskiaika, ritarit ja linnanneidot

KESKIAIKA

Ritariromantiikkaa, neitoja ja lohikäärmeitä. Pitkiä hiuksia letillä, suorat laskeutuvat puvut leveine hihoineen. Muita hahmoja kuninkaallisten lisäksi ovat tietysti kaikki Robin Hoodiin liittyvät munkki Tuckista verovoutiin.

Kuninkaallisissa juhlissa ruoka näytteli suurta osaa, ruokalajeja saattoi olla monia kymmeniä, keskiajan spesiaali oli mm. täytetty riikinkukko, joka tuotiin pöytään viimeisenä ruokalajina pyrstö somasti levällään.

Muista järjestää juhliisi myös bardeja, narreja, seuraleikkejä ja vaikkapa runonlausuntakilpailut, miekkataisteluita ja lohikäärmeen tappoa unohtamatta.

1920-LUKU

Charleston, mafiosot, 20-luku Villit charleston-tytöt herättivät paheksuntaa leikkaamalla hiuksensa lyhyiksi, lyhentämällä hameenhelmansa niin, että pohkeet olivat esillä, tupakoivat julkisesti ja tanssivat läpi yön. Asussa oli runsaasti somisteita, hapsuja ja alaslaskettu vyötärö, joka merkittiin leveällä lantioliinalla paremmin esiin. Pitkät helmet, hansikkaat, plyymit ja sulkapäähineet kuuluvat kuvaan. Naiset käyttivät imuketta tupakoidessaan.

Coco Chanel oli tuonut rusketuksen muotiin 1917, joten auringonotto alkoi yleistyä 20-luvulla. Myös kauneudenhoidossa tehtiin ensimmäiset kasvojen kohotusleikkaukset, kaksoisleuan pienentämiseksi kehiteltiin erilaisia yösidoksia ja ensimmäinen kotikäyttöinen vartalonhoito "hakkaushierontakone" tuotiin markkinoille.

Meikki oli vahva ja malliltaan pyöreähkö. Levitä vaalea pohjaväri luomelle, tummempi luomivakoon koko silmän matkalle, mutta älä "jatka" silmää, jotta lopputulos on pyöreä nappisilmä. Vastaavasti aseta poskipuna pyöreästi keskelle eteen. Ensimmäiset huulipunapuikot tulivat markkinoille, mutta huulipuna levitettiin edelleen sormin. Vältä myös ulkonurkkien maalausta, näin tuloksena on "suppusuu". Halutessasi voit myös laittaa poskeen kauneuspilkun.

Miehillä tuntomerkkeinä liituraitapuvun lisäksi ovat spatsit, eli nilkkaimet, taskukello, kenties kävelykeppi (tai viulukotelo). Hiukset levitettiin hiusrasvan avulla kiiltävästi taaksepäin, ja viikset olivat ohuet ja säntillisesti muotoillut. Paksu sikari kuuluu kuvaan. Puvun malli on kapeaharteinen ja myös housut ovat kapeahkot.

Normaalien charleston-tyttöjen ja gangstereiden lisäksi juhlissasi voi olla myös sisäkköjä, kirjanpitäjiä (pyöreät lasit ja knalli) sekä ehkä myös tunnettuja hahmoja Charlie Chaplinin aikakaudelta. Juhlajuomasi voit tarjoilla teekupeista (kovaa teetähän oli tuolloin tarjolla). Kenties voit järjestää ohjelmanumerona yllätysratsian ja musiikkina swingiä, charlestonia ja jazzia.

Henkilöhahmoista kerrottakoon kuinka Hollywoodin yksi kuumimmista trendeistä syntyi, kun silloinen tähti Barbara la Marr alkoi käyttää nilkoissaan leveitä kultarenkaita. Gloria Swanson, Pola Negri ja Priscilla Dean tekivät perässä ja muoti levisi maailmanlaajuiseksi. Myös Greta Garbo ja Marlene Dietrich aloittivat uransa 20-luvulla. Miehistä mainittakoon John Barrymore sekä tietysti yksi ylitse muiden, Rudolph Valentino.

1930-LUKU

Naisellisuus tuli jälleen muotiin. Pitkät iltapuvut valuvaa materiaalia astuivat areenalle, usein olattomina, selättöminä tai ohuilla spagettiolkaimilla. Puvun linja oli soukka ja kapea, mutta helmasta levenevä, usein turkiksella tai sulilla kantattu.

Meikissä luomivärit yleistyvät ja uutuutena Max Factor lanseerasi ensimmäisen värivoiteen Pan Caken 1938. Hiuksissa oli sivujakaus ja vahva lainekampaus. Kuuluisa platinablondi oli Jean Harlow, ja Marlene Dietrich toi housut naisten vaatekaappiin. N.1938 myös Lana Turner toi kireän jumpperin tunnetuksi, ja Ginger Rogers tanssi kansalle nilkkasukat.

1930-luku

Tunnetuin elokuva oli ehkä 1939 Tuulen viemää.

Miesten puvussa hartioita korostettiin, housut väljenivät, takin pituus lantiolla. Iltaisin smokki on varma valinta,

voit toki myös pukeutua "tupakkatakkiin".

Yleisön suosikkeja olivat mm. Clark Gable, Humphrey Bogart, Errol Flynn ja John Wayne. Naisista kuuluisia olivat Vivien Leighin lisäksi Claudette Colbert, Bette Davis ja Katharine Hepburn. Lisäksi mainittakoon Ansa Ikonen ja Tauno Palo.

1940-LUKU

Sota-aika, sotilaat

Yhdysvallat oli liittynyt mukaan maailmansotaan, pukuihin yleistyivät olkatoppaukset, vyötäröä korostettiin, mutta koska kaikesta oli pula, ei muodissa tapahtunut suuriakaan muutoksia sitten 30-luvun. Pin-up -tytöt olivat huudossa, toisaalta päiväpuvun helma piteni hieman 30-luvusta. Univormut olivat yleiset, myös naisilla. Nailon oli keksitty 1938, ja nailonsukat olivat arvotavaraa. Sukkien puute korvattiin sääriin siveltävällä ruskehtavalla kastanjavedellä, ja saumat piirrettiin kynän avulla. Meikissä suosittiin vahvoja tummia huulipunia ja kynsilakkaa.

Aikakauden suuria tähtiä olivat Veronica Lake ja Rita Hayworth.

1950-LUKU

Rock and Roll, purukumi, nilkkasukat ja kellohame. Nahkarotsi, otsafooki brylcremin avulla, farkut ja Marlon Brandon kuuluisaksi tuoma valkoinen T-paita. Nuori kapinallinen James Dean, moottoripyörät, prätkäsussut ja Hollywood olivat taattua tavaraa. Naisihanteina lisäksi Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida, Elisabeth Taylor ja Sophia Loren.

50-luvun asut ja kampaukset

Silmät meikattiin kissamaisen vinoiksi rajausta korostamalla. Nukkamaskara lanseerattiin 1958, siihen asti mm. Elisabeth Arden neuvoi raaputtamaan nukkaa partaterällä mustasta sametista ja kastamaan ripsiväriä nukkaan ennen levitystä.

Dior oli lanseerannut "new look" -malliston 1947, jolloin hameet levenivät helmasta suuriksi. Vyötärö kuristettiin piukaksi leveällä vyöllä, ja pusero oli myös muodot paljastava. Hiukset olivat säntillisesti aseteltu näyttäville kiharakampauksille, myös poninhäntä rusetilla oli nuorison suosima. Kenkävaihtoehtoina joko kumitossut tai kunnon piikkikärkiset piikkikorkoiset stiletot. Koruissa muista helmet ja korvanapit.

Miehellä puvun housut olivat todella väljät, takki kapeni olkatoppauksistaan, yleisilme muuttui huolimattomammaksi, solmiopakko poistui ja hattua saattoi pitää takaraivolla huolettomasti kallellaan.

1960-LUKU

60-luvun asut ja kampaukset

Ihanteita olivat mm. Farah Diba ja hänen korkea nutturakampauksensa, joka aikaansai hiuslisäkkeiden myyntibuumin. Tuhannet nuoret naiset laihduttivat itsensä äärirajoille Twiggyn ollessa esimerkkinä. Chanel-tyylinen pikkujakku ja soukka hame oli muodissa, hameet jatkoivat kuitenkin lyhenemistään jopa vesirajaan asti, meikki oli voimakas, runsailla rajauksilla, ja irtoripset olivat arkipäivää. Huulet maalattiin kuitenkin hyvin naturelleilla nude-väreillä.

Hippiliike nosti päätään: flower-power, suuret kuviot, etniset aiheet, kasvomaalaukset, pitkät helmikorut ja runsaat värit olivat pop. Hiukset pitenivät miehilläkin, ja pulisongit ja viikset olivat yleinen näky. Kravatin sijaan käytettiin useammin jo silkkihuivia. Eikä pidä unohtaa myös Beatles-maniaa.

60-luvussa on monta teemaa, juhlasi voi olla joko svengaavaa kuuskytlukua Austin Powersin hengessä tai vaikka sitarmusiikin siivittämää etnistä hippi-iltaa.

1970-LUKU

70-lukulaisuus

on tunnettu paitsi levenevistä lahkeistaan ja isokauluksista paidoistaan, myös abstrakteista kuvioinneista ja lasihelmikoruista. Myös unisex yleistyi 70-luvun alussa, jolloin pariskunnalla molemmilla voi olla yllään samanlainen froteehaalari. Keinokuidut, polyesteri ja nailon sekä muovit olivat in.

Loppupuolella mukaan astuivat Saturday Night Fever ja John Travolta, diskot, vilkkuvat peilipallot ja mahdollisimman erikoinen ulkonäkö oli suotavaa. Muista mm. superafro-peruukit.

Suosittu sarja oli mm. Charlien enkelit, tähtenä mm. Farrah Fawcett.

Meikissä luovuttiin irtoripsistä, mutta silmät rajattiin runsaalla kajalilla. Meikkiä oli edelleen runsaasti ja se sai myös näkyä.

1980-LUKU

80-lukulaisuus

toi tuntomerkkeinä tullessaan Miami Vice -lookin, miesten pikkutakissa oli käärityt hihat, ja miesten hiukset olivat muutoin lyhyet mutta niskasta pitkät. Permanentti oli yleinen ja hameissa suosituimmat mitat olivat midi ja maxi. Olkatoppaukset palasivat, sarjassa mitä suuremmat, sen parempi.

Huulikiilto rollipullossa oli jokaisen kassissa ja helmiäisluomivärit silmissä. Aerobic ja Jane Fonda nousivat täyteen vauhtiin, hikinauhat, säärystimet ja jumppatrikoot kuuluvat kuvaan. Ja ruskettua piti vaikka väkisin. Ihanteina voidaan mainita vaikkapa Isabella Rosselini ja Madonna sifonkihuiveineen.

 

MUITA SUOSITTUJA TEEMOJA

 

LÄNNENJUHLAT

Cowboyden, preeria- ja vankkurineitosten sekä saluunatyttöjen lisäksi paikalla voivat tietysti olla myös intiaanit, haudankaivajat, papit ja kullankaivajat sekä hevoset ;-). Desperado voi olla myös meksikaani. Illanvietossa voit järjestää kaikkea mahdollista lassonheitosta rodeoon. Yhdestä huoneesta voi tehdä saluunan. Ja sheriffi järjestystä pitämään.

Muista "älkää ampuko pianistia" -kyltti! Ruokapuolella toimivin vaihtoehto on ehkä grillattava barbeque, ja jos energiaa riittää, voi ruuan sulattaa "square dancen" voimin.

Villin Lännen juhlat

 

MERIROSVOBAILUT

Piraattiteemalla voi järjestää todella värikkäät juhlat, jotka sopivat eri ikäisille. Merirosvojen ja -rosvottarien lisäksi paikalla voivat olla vaikkapa Kapteeni Koukku, Peter Pan, Helinä-keiju ja totuudet julki pajattava papukaija. Ja miksei myös ujo aatelisneito, jonka komea merirosvo kaappaa laivalleen. Kotia voi koristella merirosvoilmapalloin ja piraattilipuin, hämähäkinseitein, aarrekirstuin sekä hiiriä ja rottia lattialle ja pöydille juoksentelemaan aidon merirosvolaivan tyyliin. Kaikenlaiset pikkujekut kuuluvat juhlien teemaan ja tietenkin aarteenetsintä.

Merirosvojuhlat

 

MEREN JUHLA

Merirosvoteemaa voi laajentaa koskemaan kaikkea merellistä. Juhlavieraina ovat kapteenit, seiloritytöt, meripojat ja merenneidot. Ahtikin mahtuu varmasti joukkoon ja vaikkapa vekkulit pikkukalat ja pingviinit. Koti ja puutarha koristellaan kalaverkoin, kaloin, meritähdin, ruorein, ankkurein, pelastusrenkain jne. Ruokalajeina ovat kaikki merenherkut: kalat, äyriäiset, simpukat ja mustekalat. Ja japanilaisittain voi käyttää myös merilevää. Ohjelmanumeroksi sopii vaikkapa onginta.

Kesän ja meren juhlat

 

KESÄN JUHLA

Meren juhlaan yhdistyy mainiosti kesäteema. Perheen pienimmät (ja isommatkin!) voivat pukeutua vaikkapa ampiaisiksi, leppäkertuiksi, perhosiksi ja pupujusseiksi. Koristeiksi iloisen värisiä kukkasia, perhosia, sammakoita, koristenauhoja ja ilmapalloja. Miksei myös käärmeitä ja ötököitä. Ruokana paljon raikkaita salaatteja ja hedelmäjälkiruokia. Kilpailuksi sopii perinteinen tikanheitto.

ELÄINTEEMAJUHLAT

Eläinteema on myös loistava sellaisiin juhliin, missä on kaikenikäisiä. Eläinpukujen ja maskeerauksen lisäksi jokainen osallistuja voi opetella ennen juhlaa esittämänsä eläimen tapoja ja ääntelyä ja eläytyä sitten juhlassa eläinhahmoonsa. Perheet voivat pukeutua samaksi eläimeksi, niin että juhlassa lehmäperhe kohtaa leijonalauman ja pingviinipesue leppäkerttuparven. Kotia voi koristella eri tavoin: olohuoneeseen viidakko, makuuhuoneeseen pohjoisnapa ja kylpyhuoneeseen meri. Vain mielikuvitus on rajana tässä. Ohjelmaksi sopii esimerkiksi eläinaiheinen tietovisa.

KANSALLISUUS- TAI MAANOSAJUHLAT

Mainio idea on juhla, jossa vieraat pukeutuvat tietyn maan tai maanosan mukaan. Isäntäväki voi esimerkiksi valita jokaiselle pariskunnalle tai perheelle oman maanosan/maan. Vieraat tuovat mukanaan omaan maanosaansa liittyvää ruokaa, juomaa ja musiikkia sekä valmistelevat lyhyen esityksen maanosastaan. Asiaan kuuluu myös muutaman repliikin opetteleminen jollain maanosansa kielellä. Aiheeseen liittyvät tietokilpailut ovat tietenkin hauskoja.
Tästä teemasta saa pienellä mielikuvituksella monia erilaisia variaatioita omien intressien mukaan.

Europpalaisia, aasialaisia...

KAUHU

Halloweeniä voi viettää koska vaan. Värjää ruoka väärän väriseksi, somistele huolella hämähäkinseitein ja ötököin, mustalla kankaalla ja kauhumusiikilla. Eläydy rooliisi, esim. piru voi tehdä kepposia illan aikana. Hyvää rekvisiittaa ovat mm. pikkuhämikset ja murkut drinkkeihin, torakat salaattipöydälle ja efektikynttilät luomaan tunnelmaa. Noitien ja pirujen lisäksi paikalla voivat olla myös muumiot, vampirat, mustat enkelit ja pyövelit. Tässä aiheessa vain mielikuvitus on rajana.

Kauhu!

Tutustu Halloween ja kauhu -kategoriaamme, uskallamme väittää, että sieltä löytyy paljon kiinnostavaa. Myös maskeerauksen avulla on paljon mahdollista, voit olla viemäristä nouseva suohirviö yms.

- Elintarvikeväreillä voit värjätä vaivattomasti ruuat ja juomat karmivan värisiksi.
- Pieniä hyvänmakuisia hämähäkkejä saat lihapullista, joihin teet makaronijalat.
- Kangaskaupan palatoreilta saa joko halpaa mustaa kangasta sisustukseen tai voit värjätä myös itse halpaa lakanakangasta. Kankaalla voit päällystää myös kotisi esineitä.
- Lapsille voit rakentaa vaikka kauhuluolan mustasta kankaasta. Yhtenä leikkinä voi olla pimeässä esineiden tunnistamista.
- Limaresepti: kestää n. 5 tuntia hyvänä iholla. Sulata 1,5 dl kuumaan veteen liivatejauhoa ja lisää joukkoon apteekista Glyserolia (115 g). Ei suuhun tai silmien lähelle.

Katso lisää vinkkejä Halloween-koristeluun.

VÄRITEEMA

Hauskana ideana on tullut värijuhla, jossa kullekin vieraalle arvotaan väri, jota hänen tulee edustaa vaikkapa vaatetuksen tai maskeerauksen avulla.

UFOT JA SCIENCE FICTION

Luo oma universumisi tai järjestä juhlat johonkin tuttuun paikkaan galaksissamme. "The truth is out there..." Katso Tähtiportti, Tähtien sota, Babylon 5 ja Star Trek ja totea, että skaalaan mahtuu monenmoista. Folio on somistuksessa kova sana, hiilihappojäällä somistellut boolitarjottimet höyryävät somasti. Tsekkaa upeat lisenssiasumme, joista löytyy paljon tuttuja hahmoja.

 

Science Fiction -juhlat lennättävät vieraat pois arjesta!

Tutustu naamareihimme! Myös peruukit-osastosta löydät useita värivaihtoehtoja.

 

PERINTEISET JUHLAPYHÄT JA MUUT JUHLAT

 

> Pääsiäinen

> Vappu

> Halloween

> Oktoberfest

© Punanaamio 2024